Samstag, 8. Februar 2014

Mars del I - Marsrobotar

Den mest teknologiskt överlägsna landfarkosten vi skickat till Mars hittills heter Curiosity, och den landade på planetens yta i början av augusti 2012. Vi har sedan tidigare flera farkoster på Mars, men med tanke på Curiositys överlägsna tekniska fördelar, vilka bland annat inkluderar bättre rörlighet samt kameror av högre kaliber, har dess framfart de senaste åren naturligtvis varit av oerhört stort intresse  för alla Mars-interesserade, mig inklusive. Inte minst för att allt bildmaterial tillgängliggörs på internet.

En annan landfarkost som också befinner sig på Mars är Opportunity. Med ungefär tio år under bältet är det ett smärre under att den fortfarande rullar omkring på den röda planetens yta, i synnerhet när man tänker på att dess planerade livstid beräknades till cirka 90 dagar.

Oavsett om man tillhör dem som ser artefakter i varenda pixel som skickas till oss från de två robotarna, eller håller det för mer fascinerande att hitta ett forna vattendrag bakom diverse stenrös, så är det omöjligt att låta bli att fänglsas av de högupplösta, karga marslandskapen som framförallt tack vare Curiosity framträder i aldrig tidigare skådad skärpa. Ta bara en titt på det senaste panoramat från vår senaste robot. Personligen föredrar jag en försiktigare hållning - som ni  kommer få se - där jag med ett granskande öga synar det som låter sig visas, utan att för den sakens skull komma fram till någon absolut ståndpunkt åt det ena eller andra hållet.

Det måste emellertid sägas att ett öppet öga omöjligt kan blunda för det faktum att Mars spelar en viktig roll i förhållande till jorden, såväl mytiskt som vetenskapligt. Därtill vore det ignorant att bortförklara  de fängslande föremål och dess karakteristika, som har med och på Mars att göra, som rent nonsens - såväl dess unika måne Phobos som ansiktet i Cydoniaregionen rymmer fascinerande aspekter vilka inte låter sig förklaras så lätt, tar man sig bara tid att granska dem ordentligt.

--

Med detta sagt vill jag härmed belysa två av mina favoritgåtor som Curiosity och Opportunity hittills erbjudit oss, en äldre som endast fick genomslag i den esoteriska världen, och en från förra veckan som dök upp i flertalet större nyhetssammanhang.

I. Mysteriet med den plötsligt uppdykande stenen tillhör ett av de roligare fenomenen som Opportunity förknippats med. Under januari månad detta år dök plötsligt en märklig sten upp på ett foto som, om man granskar fotografier av samma plats tagna tolv (mars)dagar tidigare, inte tidigare var där. Den officiella (och enda) förklaringen NASA har är att rovern måste ha flippat dit stenen med ett av sina  hjul. Faktumet kvarstår emellertid att stenen ser något speciell ut med sin silvriga och något röda ton. Vidare har det visat sig att stenen innehåller ungefär dubbelt så mycket av grundmaterialet mangan än någon annan sten man undersökt på Mars. [EDIT: En fullt godtagbar förklaring har nu presenterats för detta fall]II. Pumpen i Galekratern är till dags dato en av de mer stabila anomalierna som Curiosity dokumenterat. Till skillnad från den uppdykande stenen så sprang jag inte på den här bilden via några officiella kanaler, utan uppmärksammande den i samband med en intervju med Richard C. Hoagland från september 2013 jag nyligen lyssnade igenom. Av de många bilder de går igenom i intervjun så är det bara en som verkligen lyckas imponera på radiovärden och det är bild 9, "Pumpen".Nu har jag personligen svårt att få objektet i fråga till en pump, men den cirkulära formen i mitten av stenen är trots allt av sådan karaktär att man åtminstone skulle vilja ta en närmare titt på den. Hobbyteoretikerna på AboveTopSecret.com är spridda i sina egna antaganden, naturligtvis finns det som alltid dem som håller det för en sten medan flertalet spekulerar i att det kan vara en vrakdel från någon av mindre lyckade sonderna vi skickat till Mars. NASAs originalbilder finner ni här och här.

--

Mars fortsätter alltjämt att erbjuda gåtor för dem som är uppmärksamma.

Nästa post rörande Mars hoppas jag kommer behandla den mest ikoniska anomalin av dem alla: Ansiktet. Har det fått sin förklaring eller kvarstår frågor? Eftersom det förmodligen kommer bli en rätt så utförlig undersökning kommer jag se till att bloggen tills vidare hålls vid liv via andra mer sparsmakade tillika aktuella ämnen. Håll till godo.